Nieuwe voorwaarden teruggaaf btw-tegoed vanaf 01.01.2025

Heeft u een btw-tegoed, dan wordt dat overgedragen naar het volgende aangiftetijdvak.

Nieuwe voorwaarden teruggaaf btw-tegoed vanaf 01.01.2025

Wilt u uw btw-tegoed terug, dan moet u dat uitdrukkelijk vragen aan de Btw, door in uw kwartaal-btw-aangifte het vakje ‘Aanvraag om terugbetaling’ aan te kruisen.

U krijgt dan het volledige openstaande btw-tegoed terug, dus niet enkel het tegoed zoals dat blijkt uit de ingediende btw-aangifte zelf, maar ook het tegoed dat nog openstaat op de btw-rekening-courant. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Uw btw-aangifte waaruit uw btw-tegoed blijkt, moet vooreerst tijdig ingediend zijn. Daarnaast moeten alle vorige btw-aangiften ook ingediend zijn op de indieningsdatum van de btw-aangifte waaruit het btw-tegoed blijkt. Ten slotte moet uw tegoed als kwartaalaangever minstens € 400 bedragen (€ 50 aan het einde van het jaar).

Vanaf 01.01.2025 wijzigt er het een en ander. In de eerste plaats kan uw verzoek tot terugbetaling alleen nog betrekking hebben op het btw-tegoed van de betrokken btw-aangifte. Eventuele gecumuleerde overschotten op uw btw-rekening-courant moet u desgevallend afzonderlijk terugvragen via het MyMinfinportaal.

Daarnaast zal een btw-kwartaal-tegoed nog maar worden terugbetaald wanneer: alle btw-aangiften van de laatste zes maanden op tijd zijn ingediend én de teruggave minstens € 50 bedraagt. Is dat in orde, dan krijgt u uw btw-tegoed terug binnen een termijn van maximaal drie maanden na het aangiftetijdvak van de btw-aangifte waarin om teruggaaf is verzocht (wet van 12.03.2023, BS 23.03.2023). Het desbetreffende KB moet nog gepubliceerd worden.